weer een blog over niks en alles

Coaching en zo.

Ik loop al een poosje met gedachten rond over een blogpost over werkzoeken.

En de begeleiding van coaches.

Mede door de blogs, vlogs, levenslessen, gedachten en verhalen van Jacob Jan Voerman, te vinden op http://jacobjanvoerman.nl.

Jacob Jan is zelf een coach die mensen met een auditieve beperking begeleidt. En hij heeft veel gedachten over hoe het wel zou moeten en wat eigenlijk niet goed zit enzovoortsels. Herkenbaar want wat “zou moeten” volgens de “regels en mode in coachland” is niet altijd wat kan, wat bij je past, wat logisch is, wat je wilt etc.

Mijn werk dat ik nu doe heb ik gekregen dmv begeleiding van een coach. Ver onder mijn niveau maar ik heb het geaccepteerd omdat ik a)”dreigmenten” vanuit UWV kreeg dat mijn uitkering gekort zou worden en b) met het idee dat ik samen met mijn coach verder zou zoeken naar wat meer passends. (en c) dat ik wellicht vanuit een baan makkelijker een andere baan zou kunnen vinden.)

Het is werk, en ik werk er al 6 jaar, en ben al 3 jaar bezig om te proberen, ook met coaches, wat anders te vinden. Maar gelukkig ben ik er niet. Een ontwikkelingsmogelijkheid van 0,0% heb ik daar.

Laat ik eerst zeggen dat de coaches die ik had hele fijne mensen zijn. En me heel veel geholpen hebben. Behalve aan een baan waarin ik wat meer plezier heb en me wat kan ontwikkelen. En alle fijne gesprekken met vriendinnen en andere mensen, zie ik ook als heel waardevol.

2 donderdagen terug draaide ik een dagje mee met een NLP master practitioner cursus. Hier raakte ik in gesprek met een meisje (vrouw) en zij vroeg ook wat ik deed voor werk, en ik zei dat ik eigenlijk voornamelijk op zoek ben. Ik kreeg de vraag wat ik dan zou willen doen. En wat ik leuk vind om te doen. Zette me weer eens aan het denken.

Maar, ondanks alle coaches en begeleiding weet ik dat NOG niet. Wat ik leuk vind om te doen weet ik wel maar zelfs dat zijn dingen die ik niet aldoor leuk vind om te doen. Dus daar schiet ik niet echt mee op.

Toch is dit steeds de vraag en de kern van het coachen. “wat wil je doen,wat vind je leuk om te doen, waar ben je goed in”

Uiteindelijk kwamen we wel uit op iets waar ik waarschijnlijk goed in zal zijn, en wat me inderdaad ook leuk lijkt om te doen. Software testen. Op meerdere manieren geprobeerd om hierin werk te vinden, maar ik heb er nog geen opleiding in (mijn grote makke, geen beroepsopleiding) en mijn doofheid schrikt erg af. Ik kreeg van iemand te horen dat ik “niet in aanmerking kom voor een baan als software tester bij een commercieel bedrijf”.  Of ik in aanmerking kom weet ik niet maar commerciele bedrijven staan inderdaad niet erg bekend om graag mensen met een beperking in dienst te willen nemen.

Ik heb wel met een commercieel bedrijf een gesprek gehad en het leek of het wat zou worden maar dat verwaterde ook weer en werd dus uiteindelijk niets. Commerciele bedrijven genoeg die in company opleidingen aanbieden, dus dat zou in principe moeten kunnen, maar ik kom er niet tussen. Dat maakt me wel heel erg onzeker of het wel een juiste werkomgeving is voor mij.

En dan nu terug naar de coaching.

Daar vraag ik me af. Is de manier van “wat wil je, wat vind je leuk, waar zou je de komende zoveel jaar nog mee willen werken”, eigenlijk wel een goede manier van coachen?

Ja, voor sommigen zal hij prima zijn.

Voor anderen niet. Ik ben, na zoveel jaar, er nog steeds niet achter wat ik “wil worden als ik later groot ben”. Want eigenlijk..

eigenlijk maakt me dat niets uit.

Overal kan je wat leren, kan je je wat ontwikkelen. En groeien. Dat deed ik ook in mijn baan, pakte klussen aan, organiseerde dingen anders zodat het beter ging enzo. Door omstandigheden is dat steeds meer beperkt, en kan ik weinig meer ontwikkelen.

Ik wil gewoon werken, gewoon een radertje in een geheel zijn, gewaardeerd worden om wat ik doe. Maar ik wil wel graag met plezier naar mijn werk gaan, het gevoel hebben dat mijn bijdrage er wat toe doet, merken dat de tijd ineens voorbij is omdat ik lekker op stoom ben gekomen.

En volgens mij willen wel meer mensen dat.

En die komen, net als ik, eigenlijk niet verder met coaching omdat ze er nooit echt achter komen wat ze dan wel “willen doen”.

Er is zoveel, hoe kan ik kiezen?

Hoe kijken de coaches hier tegenaan? Waarom is het ” wat wil je doen wat vind je leuk” zo ontzettend belangrijk dat DAT helemaal wordt uitgezocht eerst. En.. is het eigenlijk niet logisch dat sommige mensen geen keus kunnen maken, en gewoon ergens willen beginnen en vandaar uit verder? Is de enige weg de weg van dat je iets doet wat je leuk vindt? Kan je dingen niet leuk gaan vinden alleen al omdat je ze doet?

Advertenties

Commentaren op: "Coaching en zo." (2)

 1. ik zie deze blog nu pas… raar…
  Goede vraag van je. Ben nu wel heel benieuwd naar de reacties van coaches.

  Deze zin van jou: “Wat ik leuk vind om te doen weet ik wel maar zelfs dat zijn dingen die ik niet aldoor leuk vind om te doen. Dus daar schiet ik niet echt mee op.” :
  is het misschien dat je teveel focust op iets doen wat je altijd en elke dag leuk moet vinden? Dat is nl nooit zo. Altijd zullen er dagen zijn dat je geen zin hebt om bepaalde werkzaamheden te doen, ook al vind je het normaal gesproken wel leuk. Je vindt het toch ook niet lekker om elke dag blauwe kaas te eten? Misschien moet je het idee van altijd leuk vinden laten varen. En de kern opzoeken van de grootste gemene deler in je kunnen.
  Je kunt wel iets doen vanuit het zomaar werken.. maar als telkens blijkt dat het na 2 dagen je al stierlijk verveelt, dan lijkt me dat een verspilling van energie en je kunnen. Daarom zijn die vragen ook belangrijk: wat wil je doen, wat vind je leuk.

  Misschien kun je je beter de vraag stellen: wat vind je belangrijk? waar word je gelukkig van.

  Aangezien je alles leuk vindt en het je niks uitmaakt wat je doet… dan zou je huidige werk je dan ook niks uit moeten maken? Dus iets maakt wel uit.. vind dat uit voor je zelf en maak keuzes. Ja, ik stel het nu heel scherp 🙂 maar je weet wat ik bedoel.
  dikke knufs
  xx

  • Ha Margreetje, eindelijk de rust om dit te beantwoorden. Had inderdaad ook wat meer respons van coaches zelf verwacht, maar helaas.
   Wat ik bedoelde met “Wat ik leuk vind om te doen weet ik wel maar zelfs dat zijn dingen die ik niet aldoor leuk vind om te doen. Dus daar schiet ik niet echt mee op.” is juist precies wat jij zegt. Er zijn altijd dingen die niet leuk zijn, dat vind ik ook niet erg. Ik krijg JUIST door coaches het gevoel dat ik iets moet gaan doen dat ik altijd leuk vind, dat geen negatieve dingen heeft. Mijn punt in deze blog was juist dat ik gek word van dat “wat vind je leuk om te doen” gevraag.

   Inderdaad, verveel je je na 2 dagen is het verspilling van je energie. Maar dat betekent dan wel dat je dus elke dag hetzelfde zou moeten doen. Is dat bij de meeste banen zo? elke dag hetzelfde? Zelfs bij fabrieksarbeiders weet ik dat ze zelden echt elke dag aan dezelfde machines staan. Ik zou eigenlijk een coach willen vinden die mij “scant” en dan met een aantal mogelijke beroepen/functies/banen aangeeft, waarbij ik dan weer kan aangeven welke me wel of niks lijken, en dat dan verder toespitsen. Zo kom je verder dan blijven ronddraaien bij “wat vind je leuk”. Want er is zoooooveel dat leuk is, maar of het leuk (genoeg) is als beroep?

   Waar ik gelukkig van zou worden is werk waarbij ik me niet al te veel verveel (fabriekswerk bijvoorbeeld hahaha), en wat uitdagingen krijg, maar wel gewaardeerd word om mijn inzet. (en dan graag ook een beetje een normaal salaris erbij zodat ik gewoon kan leven :)) Welke branche of zo maakt me niet eens uit. Dat leer ik dan wel kennen…

   En dat ik mijn werk nu niet leuk vind ligt meer in het feit dat ik daar geen enkele uitdaging meer in kan vinden want er is regelmatig niks te doen. En dat is waar ik een hekel aan heb, verplicht achter mijn bureau zitten maar niks kunnen doen. Is trouwens op dit moment wat verbeterd, heb er een taak bij gekregen, die relatief saai is maar het IS wat dat ik kan doen 🙂

   Maar ik ben hier wel erg nieuwsgierig naar van anderen: “doen wat je leuk vindt”… hoe belangrijk is dat eigenlijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: